Vijf random dingen die ik de voorbije 30 jaar leerde en vijf dingen die ik nog wil doen

Thomas Smolders
4 min readApr 19, 2022

Toen ik acht was organiseerden mijn ouders en hun studievrienden een weekend naar de Ardennen met de kinderen. Op 16 en 17 september, om precies te zijn. Dat weet ik omdat mijn moeder jarig was dat weekend, en ze van haar vrienden een reclamepaneel van Jupiler cadeau kreeg. ‘Hier tappen we drieëndertigers’, stond er op dat bord. Dertigers, dat waren onze ouders. Mensen met een serieuze job, een rijbewijs en een eigen huis.

Vanaf morgen ben ik zelf een dertiger. Een rijbewijs en een eigen huis heb ik niet, mijn job wordt door vrienden omschreven als ‘wat tekstjes schrijven en filmpjes maken’. Toch heb ik de voorbije drie decennia heel wat dingen kunnen doen en meemaken. Dit zijn vijf willekeurige zaken die ik daaruit geleerd heb, daarna volgen vijf dingen die ik nog wil doen.

Je kan niet voorbereid zijn op wat een kind brengt, zelfs als je alle boeken over opvoeding ter wereld hebt gelezen. Tegelijkertijd leer je verrassend snel hoe het ouderschap werkt. Net zoals iedere volwassene anders is, geldt dat ook voor kinderen. Soms gaat de fysieke ontwikkeling wat sneller, soms de mentale, soms allebei of soms helemaal niet. Het heeft geen zin om te vergelijken met andere kinderen.

De Belgische gezondheidszorg is top. Nu we met onze dochter minstens wekelijks bij een huisarts, kinesist of specialist langsgaan besef ik dat nog meer dan voorheen. Ik betaal mijn belastingen dan ook met veel plezier — ook al zou ik dat volgens de regels van de ondernemerskunst waarschijnlijk niet mogen verkondigen. Ergens sterft nu een posterboy-econoom of Voka-topman omdat z’n brein geïmplodeerd is na het lezen van die zin. Worth it.

Over economie gesproken: jaarbalansen leren lezen zou verplichte kost moeten zijn. Pas toen ik op mijn 25ste bij De Tijd belandde heb ik de kunst geleerd. Met dank aan Kurt Vansteeland, die me geduldig uitlegde wat ik op welke regel kon aflezen. Weinig zaken geven zo veel inzicht in hoe de wereld werkt. Plots blijken Succesvolle Ondernemers vooral praatjesmakers en zie je hoe managers die mensen op tijdelijke werkloosheid zetten zichzelf nadien rijkelijk belonen.

Zelf een bedrijf leiden is uitdagender dan het ouderschap. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. De klik met een…

Thomas Smolders

°92. Droomt van de toekomst. Wil een Eames Lounge Chair om in te lezen. Schreef ‘Achter Onze Schermen’, over de impact van technologie op de samenleving.