TikTok on the clock

Thomas Smolders
5 min readMar 12
Dit is volgens Midjourney een illustratie van een telefoon met het TikTok-logo. OK dan.

Een van de meest interessante — en meest confronterende — functies op mijn smartphone is degene waarmee ik kan zien hoeveel minuten ik per dag op welke app doorbreng. Dat ik dagelijks gemiddeld 5 uur op mijn smartphone doorbreng verbaast ongetwijfeld niemand die me ooit ontmoet heeft, want het toestel kleeft zowat aan m’n hand.

Een van de apps die ik dagelijks open is TikTok, het platform waarop ieder uur miljoenen korte video’s worden gepost. Dat zijn er zo veel, dat het onmogelijk is om die allemaal te bekijken. Gelukkig helpt TikTok me door automatisch de video’s te selecteren die écht iets voor mij zijn. Superhandig.

Op het platform zie ik in mijn feed drie verschillende types berichten passeren:

  • Populaire posts die vaak door miljoenen mensen werden geliket
  • TikToks die net gepost zijn en nog maar door een handvol mensen bekeken zijn, vaak gemaakt door mensen uit België of Nederland
  • Posts waarvan het algoritme denkt dat ze bij me passen

Dat laatste kan TikTok doen doordat het heel wat weet over de video’s in kwestie, maar ook over mij. Welke video’s heb ik vroeger meerdere keren bekeken, en welke heb ik na een seconde weg geswipet? Wat staat er op de video die TikTok me wil tonen? Welke video’s bekijken mensen die goed op mij lijken? Welke smartphone gebruik ik? Hoe laat is het? Waar ben ik? Het zijn stuk voor stuk gegevens die TikTok gebruikt om algoritmisch De Perfecte Video Voor Thomas te selecteren.

Het “magisch” algoritme

Wie veel tijd op TikTok doorbrengt zal al snel het gevoel krijgen dat TikTok veel over je weet. Toch ben ik er van overtuigd dat het algoritme van TikTok in se niet radicaal anders is dan dat van andere sociale media. Het voelt gewoon indringender.

Dat zit zo: op TikTok is je hele scherm steeds gevuld met één bericht. Wanneer je een video bekijkt zie je geen drie vorige of volgende posts op hetzelfde scherm klaarstaan, maar enkele die ene video. TikTok weet op basis van wat ik bekijk, aanklik of wegswipe hoe ik tegenover exact deze ene post sta. In je feed op Facebook en Twitter staan ook best goede aanbevelingen, maar die sociale media kunnen nu eenmaal minder goed nagaan hoeveel seconden je naar een specifieke post hebt gekeken. Wanneer je op…

Thomas Smolders

°92. Droomt van de toekomst. Wil een Eames Lounge Chair om in te lezen. Schreef ‘Achter Onze Schermen’, over de impact van technologie op de samenleving.