Place your bets… op de technologie van de toekomst

Thomas Smolders
5 min readJan 12, 2025

--

De afgelopen week was ik via Samsung op persreis naar de Consumer Electronics Show in Vegas. Sin City was drie dagen lang de place to be voor ieder met een hart voor technologie, want zo’n 150.000 mensen kwamen bijeen voor CES.

Tijdens mijn bezoek aan CES nam ik een podcast op, die je hier kan beluisteren:

Daarnaast schreef ik ook deze (Engelstalige) recap over de grootste technologiebeurs ter wereld. Dit zijn enkele dingen die zijn blijven hangen!

Dit evenement is gigantisch…

Wat beurzen betreft, ben ik het Autosalon of de Boekenbeurs gewend. Wanneer het over CES ging, dacht ik dat het vijf of zes keer groter zou zijn. Boy, was I wrong. Het evenement palmt zo’n 1 miljoen vierkante meter in (Antwerp Expo is 18.653 m² groot) en vindt plaats in venues die makkelijk een kwartier rijden van elkaar verwijderd liggen. Even snel die ene keynote meepikken om vervolgens een bezoekje te brengen aan de stand van een ondernemer die je wil spreken is dus minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Wie CES wil bezoeken moet in principe plannen, plannen, plannen. Maar het doelloos ronddwalen door hallen is veel leuker.

… onprofessioneel

Van een evenement van deze schaal zou je verwachten dat alles tot in de puntjes geregeld is. Toch loop je al snel verloren — en op wifi, mobiel bereik of de website hoef je al helemaal niet te rekenen. Probeer gerust eens zonder de zoekfunctie te gebruiken na te gaan waar je de Belgische startup Moonbird op het evenement kan vinden.

Jensen Huang is een entertainer

De oprichter en CEO van Nvidia mocht dit jaar de opening keynote van CES houden. Daarin vertelde hij onder andere over het World Foundation Model om robots mee te trainen, een onderwerp dat we in april bespraken in Computer Club. Meer dan 10.000 mensen schuifden urenlang aan om een zitje te bemachtigen — en dat was het helemaal waard. Huang is unhinged, maakte grapjes en had de hele zaal op z’n hand. ‘Eigenlijk is hij de perfecte anti-Musk’, zei een Duitse vrouw me de dag nadien toen we beiden (voor de derde keer die dag) verloren waren gelopen.

Jensen Huang, half CEO, half rockster

Wie hier niet blij is, is te cynisch

‘Kara Swisher deed haar beklag dat CES grotendeels irrelevant is geworden’, zei een van mijn beste vrienden. Ik heb de podcast nog niet beluisterd waarin ze de uitspraak deed, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Wie al decennialang in “het wereldje” meedraait, kan schouderophalend langs de zoveelste robot wandelen en kijkt niet meer verbaasd op van een televisie waar je letterlijk door kan kijken. Wie het cynisme echter achterwege laat, loopt als een kind in een snoepwinkel door de beurshallen. Een robot! Een transparantie televisie! Zalig!

Er is te veel AI-bullshit

Verwonderd kunnen zijn over innovaties, betekent nog niet dat je niet kritisch hoeft te zijn. Zo zag ik de voorbije dagen een barbecue met AI, een pepermolen met AI en een kattenbak met AI. Letterlijk schijttechnologie. ‘De reden waarom we producten met AI uitbrengen, is omdat uit intern onderzoek blijkt dat consumenten 60 procent meer geneigd zijn om ze dan te kopen’, hoorde ik een expert van een techbedrijf vertellen. AI is in veel gevallen een marketinggimmick geworden.

Smart homes kunnen potentieel hebben

Tegelijkertijd zag ik heel wat innovaties die me wel hoopvol stemden. Zo reed ik rond in een elektrische rolstoel die dankzij computer vision makkelijker obstakels kan vermijden en zag ik hoe robotchirurgie dankzij AI nog preciezer kan verlopen.

Wat ik niet verwacht had, maar wat me wel charmeerde, is de manier waarop onze slimme huishoudtoestellen in de toekomst meer zullen samenwerken. Enerzijds zal Matter daarvoor zorgen, anderzijds maken grote fabrikanten hun eigen ecosysteem. In mijn stuk voor Trends Magazine omschreef ik het als volgt:

Zo pakte het Zuid-Koreaanse Samsung op CES uit met een toekomstbeeld waarin alle toestellen in huis één geheel vormen. Zit je in de woonkamer en wil je de oven voorverwarmen? Geen probleem: zeg het tegen je robotstofzuiger en de oven schiet aan. Via de 9 inch-schermen op je toestellen kan je voortaan ook andere toestellen aansturen en opvolgen. Belt iemand aan terwijl je de was staat te doen? Dan stuurt je slimme Ring-deurbel het signaal door naar je wasmachine, zodat je op dat scherm kan kijken wie er voor de deur staat. Het is een blik op een ideaalbeeld dat CES ons al decennialang voorschotelt: een wereld waarin alles efficiënter verloopt. Of dat zo zal blijken, zal de toekomst uitwijzen.

Dat laatste is inderdaad nog maar de vraag — want Samsung is ook het bedrijf dat ons Bixby bracht.

Vegas is waanzin

Dit was mijn zevende trip naar de VS, en mijn eerste bezoek aan Las Vegas. Een stad die heel graag Disneyland wil zijn, maar uiteindelijk Harry Malter is. Van een plaasteren Italiaans stadje in een hotel tot gigantische billboards om een OnlyFans-account te promoten: Vegas has it all. Na een paar dagen begon ik de lelijkheid van de stad te appreciëren, maar Vegas zal m’n hart nooit veroveren. Wel absoluut de moeite: de Sphere. Of toch op zijn minst de binnenkant ervan. Postcard from Earth, geregisseerd door Darren Aronofsky, is een prachtige gedeelde ervaring die helaas niet snel naar Europa zal komen nu de Britse plannen zijn opgedoekt.

Oude media staan op de vierde rij

Toen iemand me vroeg waarom ik geen fulltime journalist was geworden, zei ik dat het veel leuker is om met Hartstikke oprichters van startups te helpen. ‘Ik heb het gevoel dat ik op de tweede rij mag staan daar waar de innovatie gebeurt. Ondernemers, die op de eerste rij staan, durven tegen mij wél eerlijk zijn wanneer we hen helpen met hun branding of website. Tegen journalisten vertellen ze enkel het mooie plaatje. Zij staan op de derde rij.’

Op CES werd duidelijk dat die oude media in werkelijkheid nog wat verder staan. Persconferenties en briefings liepen vol YouTubers en gespecialiseerde bloggers die veel meer kennis hebben dan de meeste journalisten én die tegenwoordig vlotjes meer bereik halen. Zij zijn het die alle aandacht van de persverantwoordelijken krijgen — terwijl de journalisten intussen op de vierde rij belanden.

Meer over wat er inhoudelijk aan bod kwam op CES lees je hier of hoor je in Computer Club!

--

--

Thomas Smolders
Thomas Smolders

Written by Thomas Smolders

°92. Droomt van de toekomst. Wil een Eames Lounge Chair om in te lezen. Schreef ‘Achter Onze Schermen’, over de impact van technologie op de samenleving.

Responses (1)