Ook de smartphone van de toekomst is powered by AI

Thomas Smolders
5 min readJan 17, 2024

Drie jaar geleden was ik de ghostwriter van Thierry Geerts, de CEO van Google België. Samen schreven we Homo Digitalis, een boek over de impact van technologie op de samenleving, dat voor het brede publiek bedoeld is. Wekenlang ging ik bij Thierry op bezoek om er zijn visie te horen en die vervolgens om te zetten in tekst. Een van de onderwerpen die vaak aan bod kwamen, was het einde van de smartphone.

Onze slimme telefoons, zo zei Thierry, zullen “achter het behang verdwijnen”. Doordat alles om ons heen slim wordt, van luidsprekers tot auto’s, is er geen nood meer aan een glazen schijf die we in onze hand vasthouden.

In 2021 klonk het als een scenario dat zich in de verre toekomst misschien zou voltrekken. Toestellen zoals de Google Nest bereikten op dat moment een nichepubliek, en de slimme assistenten in auto’s hadden het verstand van een kleuter. Drie jaar later is dat volledig anders, met dank aan ChatGPT.

ChatGPT in een doosje

Dankzij die ‘tekstaanvulling op speed’ ontstaat er namelijk een volledig nieuwe categorie toestellen: slimme assistenten die in je broekzak passen. Denk bijvoorbeeld aan de Ai Pin van Humane, de startup van voormalige Apple-werknemers Imran Chaudhri en Bethany Bongiorno, die meer dan 200 miljoen dollar ophaalde. Ze presenteerden in november een klein apparaatje dat aan je kledij hangt en je met je stem aanstuurt. Je vraagt hardop wat je wil weten, waarna je het antwoord ingefluisterd krijgt. De Ai Pin heeft ook een projector, waarmee je berichten op je hand kan projecteren.

Nog zo’n toestel is de Rabbit R1, een van de blikvangers van CES 2024. Het kleinood doet nog iets meer aan een smartphone denken, al interageer je niet langer met individuele applicaties. Je praat ertegen, en vervolgens kan je alles doen wat je normaal met je smartphone kan doen, van het boeken van een taxi tot het luisteren naar muziek. Jesse Lyu, de oprichter van Rabbit, zegt dat hij de smartphone niet wil vervangen. Of toch niet op korte termijn. Op twee dagen tijd ging de voorverkoop van de eerste 10.000 stuks volledig de deur uit.

Die toestellen voelen vaak als ChatGPT in een doosje — en in heel wat gevallen komt dat omdat ze gewoon via een API met de software van OpenAI communiceren. Bij dat bedrijf is Jony Ive, de man die ons het design van heel wat Apple-producten schonk, dan weer aan de slag om na te denken hoe OpenAI een eigen hardwareproduct kan maken. SoftBank zou alvast 1 miljard vrijgemaakt hebben voor de ontwikkeling.

Een oplossing zonder probleem

Het zijn stuk voor stuk toestellen met een oplossing op zoek naar het bijbehorende probleem. Er lijkt voorlopig nog geen concrete nood voor te zijn, maar ergens voelen ze wel aan als “een toekomst”. In het licht daarvan is het interessant om te kijken naar wat smartphoneproducenten doen. Hoe moeten zij zich voortaan positioneren?

De nieuwe Galaxy-toestellen die Samsung op Unpacked presenteerde, lijken een antwoord te vormen op die vraag. Daar waar zo’n presentatie vroeger vooral draaide rond de helderheid van het scherm, de levensduur van de batterij en de robuustheid van het toestel, gaat het nu meer en meer over de software. Dit jaar specifiek om een magisch tweeletterwoord: AI. In de chipmarkt leek Samsung lange tijd een boot te missen wanneer het op AI-chips aankomt, maar op vlak van de software gaat het een pak verder dan andere smartphoneproducenten.

Samsung brengt namelijk heel wat features die we de voorbije maanden op desktop computers zagen opduiken naar onze broekzak. Denk maar aan software om teksten te verbeteren (waar ik normaal Grammarly voor gebruik) of beelden automatisch aan te vullen (autofill uit Adobe Photoshop) tot algoritmes die teksten kunnen uitschrijven en organiseren. Een hele groep bedrijven wordt buitenspel gezet doordat Samsung hun toepassingen voortaan rechtstreeks inbakt in het besturingssysteem.

Beter foto’s bewerken, vertalen en samenvattingen maken

Afgelopen maandag mocht ik de nieuwe toestellen al uitgebreid testen. Doordat de Galaxy S24 Ultra zeer gelijkaardig aanvoelt als mijn S23 Ultra en ook de camera even goed lijkt te zijn, heb ik vooral gefocust op de nieuwe toepassingen. Deze drie sprongen er voor mij bovenuit.

Origineel beeld — Bewerkt met de magische gom in de S23 Ultra — Bewerkt met generatieve AI in de S24 Ultra

De linkse foto is een echt beeld dat ik met mijn Galaxy S23 heb genomen. Met diezelfde smartphone probeerde ik met de traditionele magische gum de twee kussens te verwijderen, wat een beeld opleverde dat duidelijk getrukeerd is. Met de S24 lukte dat niet alleen een pak beter, ik kon ook in no time een onbestaand kussen tevoorschijn toveren. Het resultaat is een foto die “waar had kunnen zijn” — in de metadata staat wel aangegeven dat er generatieve AI is gebruikt om het te creëren.

Een andere interessante feature zijn de automatische vertalingen bij het bellen. Wanneer je in je eigen taal belt, krijgt de persoon aan de andere kant van de lijn automatisch je boodschap in pakweg het Koreaans of Duits te horen, en andersom. Momenteel wordt het Nederlands nog niet ondersteund, maar dat lijkt me slechts een kwestie van tijd. De technologie doet wat denken aan de Live Translate op de Google Pixels en Earbuds, maar voelt een pak intuïtiever aan doordat ze rechtstreeks in de belsoftware zit. Ik deed een stuk of vijf telefoontjes, en die verliepen allemaal probleemloos.

De derde feature is er eentje waar we bij Hartstikke nu al vaak ChatGPT voor gebruiken: het structureren en samenvatten van teksten. Leg je smartphone op tafel tijdens een meeting, waarna de audio automatisch wordt uitgeschreven. De software weet wie er aan het woord is, en kan nadien een transcript maken volgens de template die je zelf hebt ingesteld. Nadien kun je vragen om er een samenvatting van te maken,

Het verdict

Met de nieuwe features tonen zowel Samsung als Google, dat gelijkaardige zaken in de nieuwe Pixels stak, dat er ook los van de commando’s via spraaktechnologie in de Rabbit R1 of de pin van Humane heel wat AI-toepassingen zijn die je in je broekzak wil hebben. Het voelt als een eerste stap in de goede richting, al blijven het vooral eerste experimenten in een zoektocht die nog lang geen einde kent.

--

--

Thomas Smolders

°92. Droomt van de toekomst. Wil een Eames Lounge Chair om in te lezen. Schreef ‘Achter Onze Schermen’, over de impact van technologie op de samenleving.