Oké Google, je moet nog veel leren

De digitale assistent zal het in België niet alleen kunnen

Thomas Smolders
5 min readJun 4, 2019
Foto door Jonas Leupe

“Oké Google, toon mij de foto’s van mijn reis naar Yellowstone. En nu die met de dieren’, zegt de vrouw tegen haar smartphone. Vliegensvlug worden op de smartphone een aantal foto’s tevoorschijn getoverd waar een zeearend en bizon op staan. Het publiek tijdens de presentatie op Google I/O is verstomd, want de developers in de zaal weten maar al te goed hoe technisch ingewikkeld deze opdracht is. De Google Assistant, de technologie waarvan zonet een nieuwe versie werd voorgesteld, is weer een beetje slimmer geworden.

De Google Assistant kan je gerust als een ‘digitale butler’ omschrijven en is een zusje van Apple’s Siri en Amazons Alexa. Die tweede was al een tijdje in Vlaanderen beschikbaar, maar sinds enkele weken is ook de Google Assistant in het Vlaams te besturen.

De uitrol van die virtuele assistent past perfect in Google’s strategie om het leven van haar gebruikers zo aangenaam mogelijk te maken. Wat ooit begon als een simpele zoekmachine werd doorheen de jaren uitgebreid met diensten om mails te sturen, de weg te vinden en agenda’s bij te houden. Het ultieme doel van het bedrijf, zo lijkt het, is om gebruikers informatie te bezorgen nog voor ze er zelf aan denken. Een voorbeeld daarvan is Google Now, een dienst die een aantal jaar geleden werd opgedoekt. Wie op zijn Android-toestel naar links swipet, komt terecht op een overzicht met informatie die voor jou relevant is. De uitslag van je favoriete voetbalploeg, de koers van enkele aandelen die je bezit, interessante krantenartikelen…

Onder andere dankzij de opkomst van Amazons Alexa — een virtuele assistent die via een slimme luidspreker bevelen kan opvolgen — focuste Google zich meer op de ontwikkeling van haar Assistant. In de Verenigde Staten heeft 41 procent van de consumenten al zo’n luidspreker in huis, waardoor het wel belangrijk is om in te zetten op stemherkenning.

Met succes, want de Engelstalige versie van de Google Assistant staat al zeer ver. Tijdens de vorige editie van Google I/O werd tijdens een presentatie zelfs getoond hoe ze zelfs in staat was om telefonisch een afspraak met een kapper in te boeken.

Ik was dan ook dolenthousiast om de Vlaamse versie van de Google Assistant te testen, maar helaas liep die niet zo vlot. Wanneer ik vroeg om muziek van Arctic Monkeys te spelen werd de applicatie van Spotify netjes geopend, maar ‘Speel mijn Discover Weekly’ verstond de assistent niet. ‘Speel mijn Discover Weekly op Spotify’ ging dan weer wel:

Op zich zullen fouten als deze vrij snel verdwijnen, want dankzij Natural Language Processing leert de Google Assistant telkens bij. Het is een van de meest vernuftige technologieën die onder machine learning vallen, omdat ze een computer in staat stelt om bepaalde zaken af te leiden uit de context van een gesprek. Wanneer je in een gesprek over Dries Mertens na enkele vragen over ‘hij’ begint, weet zelfs een kleuter dat je het nog steeds over Mertens hebt, maar tot nu toe was dit voor een computer best moeilijk te bepalen.

De Google Assistant is vooral sterk in de zaken waar Google alle kennis in handen heeft. De weg naar Schellebelle opvragen? Top. Zoeken hoe oud de oudste olifant ter wereld is? Een eitje. Een overzicht vragen van wat er morgen op je agenda staat? Fluitje van een cent! Alles gaat prima, zolang je het ecosysteem van Google niet verlaat. En daar begint, vooral voor Vlamingen, de miserie.

Google is een samenwerking met twaalf Belgische bedrijven aangegaan, waaronder bpost en de NMBS. Zo kunnen gebruikers vragen wanneer hun pakje geleverd wordt (‘de postbode stond net aan uw deur’) of de trein toekomt (‘vertraging onbepaald’). Die informatie opvragen verloopt allesbehalve intuïtief — zo moet je je commando beginnen met ‘Praat met de NMBS’ — en legt vooral bloot wat er allemaal nog niet met de Google Assistant kan opgevraagd worden.

Misschien wel de bekendste virtuele assistent naast Siri: J.A.R.V.I.S. van Iron Man

Doordat je aanvankelijk het gevoel krijgt dat je alles kan vragen aan zo’n virtuele assistent, leg je na verloop van tijd gefrustreerd je smartphone of slimme luidspreker aan de kant. Alles staat of valt dus met de partners die Google de komende maanden weet te strikken, door ofwel zelf samenwerkingen aan te gaan, ofwel voldoende gebruikers te vinden zodat bedrijven de moeite nemen om via het Actions on Google-platform hun applicatie met die van Google te verbinden.

In een ideale wereld kan iemand in een rolstoel met de auto naar de Ventura rijden en aan de Google Assistant vragen waar de dichtstbijzijnde parking is. Omdat die weet dat de parking aan de Vrijdagmarkt een ondergrondse parking is en hij niet wil dat de persoon veel moeite moet doen, besluit hij een parkeerplek te reserveren dichtbij de uitgang.

Om dat mogelijk te maken moet Google niet alleen verbinding kunnen maken met de database van uitbater Interparking, maar moet die laatste ook nog eens zo gestructureerd zijn dat er in die gegevens netjes kan nagegaan worden welke parkeerplaats dichtbij een uitgang ligt en hoe die gereserveerd kan worden. Google moet dus niet alleen Vlaamse bedrijven kunnen overtuigen om mee te stappen in haar verhaal, maar die bedrijven moeten hun data ook zo kunnen structureren dat dat technisch mogelijk is.

The future is now, maar in het geval van Google zal dat vooral van de rest afhangen.

Ik mocht in ‘Bij Vlaeminck’ op Studio Brussel over de Google Assistant praten. Dat gesprek is hier te beluisteren.

Thomas is gastschrijver bij Tandem Tech, schreef ‘Achter Onze Schermen’, over de impact van technologie op de samenleving en is resident writer bij digital product studio In The Pocket.

Wil jij ook eens voor Tandem Tech schrijven? Stuur ons jouw idee via mail en wie weet gaan we wel eens koffie drinken!

--

--

Thomas Smolders
Thomas Smolders

Written by Thomas Smolders

°92. Droomt van de toekomst. Wil een Eames Lounge Chair om in te lezen. Schreef ‘Achter Onze Schermen’, over de impact van technologie op de samenleving.

Responses (1)