Nu al heimwee naar Île de Ré

Thomas Smolders
5 min readJul 31, 2022

Ter hoogte van de Franse kuststad La Rochelle liggen een aantal prachtige eilanden. Het grootste is Île d’Oléron, het kleinste is Île d’Aix. Île de Ré, waar ik sinds m’n geboorte al tientallen zomers doorbracht, is 85 vierkante kilometer en telt zo’n 20.000 inwoners. Voor mij is het een van de mooiste plekjes van Europa. Bij deze wat tips voor al wie er me de voorbije jaren om vroeg!

Tot diep in de jaren 80 kon je Île de Ré enkel met een veerboot bereiken. Daar kwam in 1988 verandering in toen men het eiland via de derde langste brug van Frankrijk — 3 kilometer lang — met het vasteland verbond. Je zou verwachten dat daarmee het massatoerisme zou volgen, maar hoge appartementsgebouwen zoals aan de Belgische kust zie je hier gelukkig niet. Dankzij een slim toerisme- en bouwbeleid zie je overal de witte bungalows met oranje daken waar het eiland om bekendstaat.

Ook de natuur is al heel mijn leven intact gebleven. Île de Ré telt meer dan 300 vogelsoorten, die je vooral in de zoutpannen of rond de mosselbanken vindt. Die vibe uit Call me by your name? Yes, die hangt hier rond! Goed nieuws voor wie van oesters houdt: jaarlijks wordt er op Ré voor 8.000 ton aan oesters gekweekt. Da’s 3% van de totale productie in Frankrijk! Er zijn verschillende cabannes waar je ze rechtstreeks van bij de producent kan eten of kopen.

Hier doe je zowat alles met de fiets: het eiland telt meer dan 100 kilometer aan fietspaden. Die verbinden de tien dorpjes, die elk hun eigen identiteit hebben. Rivedoux en Les Portes kan je gerust skippen, terwijl Ars, La Flotte en zeker Saint-Martin-de-Ré wel de moeite zijn. Die laatste is, met dank aan de vestiging ontworpen door Vauban, UNESCO werelderfgoed. Je vindt er ook de ezels die symbool staan voor het eiland. In broek, inderdaad, om vervelende insecten tegen te gaan.

Qua uitvalsbasis om te verblijven kies je idealiter Sainte-Marie-de-Ré, Le Bois-Plage-en-Ré of La Flotte. Ze zijn centraal gelegen en groot genoeg om een supermarkt te hebben. De voorbije 30 jaar verbleef ik op verschillende plaatsen. Tot m’n 12e huurden we met de hele familie een huis in Sainte-Marie-de-Ré, de voorbije jaren onder andere in Le Bois-Plage-en-Ré en Loix. Last minute een huisje huren is sowieso duur op Île de Ré, dus je boekt idealiter ergens in het najaar voor de komende zomer.

Thomas Smolders

°92. Droomt van de toekomst. Wil een Eames Lounge Chair om in te lezen. Schreef ‘Achter Onze Schermen’, over de impact van technologie op de samenleving.