‘Ik weet uw huis wonen’

Thomas Smolders
7 min readAug 8, 2022

Wat doe je als je in de vakantie een ontspannend boek wil lezen op het strand, maar je doorheen het jaar amper aan lezen toekomt? De kans is groot dat je aan een vriend of kennis die veel leest om aanraders zal vragen. Misschien ga je online wel op zoek naar leestips, of volg je Rik Van Cauwelaert op Twitter omdat hij geregeld tweet over boeken die hij gelezen heeft.

Het is een scenario dat zich dagelijks afspeelt, en lang niet enkel wanneer het over boeken gaat. Mensen die een nieuwe smartphone kopen en een doordachte keuze willen maken, kijken video’s van Marques Brownlee. Wie muziek wil ontdekken, volgt Eppo Janssen op Twitter. Geen idee wie er de Champions League zal winnen, maar wil je wel mee kunnen praten met de collega’s? No stress, Gilles Mbiye-Beya volgt alle wedstrijden op de voet en vertelt erover in zijn podcast Koolcast.

Het zijn stuk voor stuk influencers. Mensen wiens mening je vertrouwt omdat ze weten waar ze over spreken. Zelfs Isabel Albers of Ivan De Vadder zijn, op politiek vlak, influencers. Toch is de kans klein dat je spontaan aan Rik Van Cauwelaert denkt wanneer je het woord “influencer” hoort — een begrip dat je waarschijnlijk associeert met blonde vrouwen die shampoo aanbevelen waarvan de fles meer hersencellen dan zijzelf telt.

Bye bye, Wilde Westen!

Vlaanderen telt heel wat influencers. Sommige hebben honderdduizenden volgers, maar de meeste zijn zogenaamde micro-influencers die over een heel specifieke niche posten en door nog geen tweeduizend mensen gevolgd worden. Soms is iemand zo goed in het creëren van online content, dat-ie er een volledige business rond kan uitbouwen. Kijk maar naar de mannen van Zwijgen is geen optie of Welcome to the AA, die een mooi inkomen verdienen met geld van doneerders of sponsors.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat er economische en ethische regels komen die bepalen wat wel en niet mag — of dat men de bestaande regels voor ondernemers online doortrekt. Wie via een webshop kleren verkoopt, heeft nood aan een ondernemingsnummer of richt daarvoor een feitelijke vereniging op. Ergens op die webshop moet ook een adres vermeld staan, net zoals traditionele bedrijven dat moeten doen. Zo weet je waar je terechtkan als er iets fout gaat.

Thomas Smolders

°92. Droomt van de toekomst. Wil een Eames Lounge Chair om in te lezen. Schreef ‘Achter Onze Schermen’, over de impact van technologie op de samenleving.